Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ










ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: ΕΛΛΑΔΑ



ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΥΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ: (ομάδα 6)
Διώκτες σκύλοι αναζήτησης ίχνους, οσμής αίματος.

Τμήμα: 1.2. Ιχνηλάτες διώκτες μεσαίου μεγέθους υποβληθέντες σε δοκιμή εργασίας.
Κατέχει σημαντική θέση στον παγκόσμιο χάρτη ιχνηλατών.

ΕΡΓΑΣΙΑ-ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ: Σκύλος δίωξης με εξαιρετικά λεπτή όσφρηση και μεγάλη αντοχή, κυνηγά ακούραστα είτε μόνος είτε κατά αγέλη και προσαρμόζεται απολύτως σε όλα τα πεδινά η ορεινά εδάφη καθώς επίσης και στα πιο βραχώδη και απρόσιτα τερέν. Η φωνή του είναι ηχηρή και αρμονική.

Ο Ελληνικός ιχνηλάτης είναι σκύλος που δεν ιχνηλατεί ίχνη που έχουν δημιουργηθεί μέχρι και 10 ώρες πριν, είναι δηλαδή ιχνηλάτης φρέσκου τορού (ίχνους) .
Ο Ελληνικός ιχνηλάτης κουνάει ελαφρά την ουρά του δηλώνοντας ότι τα ίχνη είναι βραδινά και τα προσπερνά με γρήγορο ρυθμό αδιαφορώντας για αυτά. Όταν μειώσει το γρήγορο ρυθμό και αρχίσει να κουνάει έντονα την ουρά του, δηλώνει ότι βρίσκεται σε φρέσκα ίχνη ή στα ίχνη καθίσματος που αφήνει ο λαγός.





Σε αυτό το στάδιο είναι επιτρεπτό ο Ελληνικός ιχνηλάτης να φωνάζει (γαυγίζει) κατά την διάρκεια της ιχνηλασίας. Οι φωνές πριν το ξεφώλιασμα πρέπει να είναι λίγες.
Ο Ελληνικός ιχνηλάτης κινείται πάντα κυκλικά σε άξονα με το αφεντικό του και είναι πάντα σε επαφή μαζί του. Ανάλογα με την πορεία που ακολουθεί το αφεντικο του συγκλίνει και αποκλίνει αφού τον θεώρει αρχηγό της αγέλης.



Αν αφήσουμε σε έναν ελεγχόμενο χώρο περισσότερους από δυο ιχνηλάτες θα πρέπει να ιχνηλατούν στον ίδιο χώρο σαν ξεχωριστές μονάδες. Συγκλίνοντας και αποκλίνοντας ανάλογα με τα ίχνη του λαγού (σε καμία περίπτωση σε μορφή αγέλης) δεν πρέπει να κινούνται με έναν αρχηγό και με τα υπόλοιπα σκυλιά να παίζουν ρόλο κομπάρσων και τυφλών βοηθών. Αυτό παρατηρείται σε σκυλούς μικρής ηλικίας από 10 έως 15 μηνών που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της εκπαίδευσης τους.

Το κυριότερο χαρακτηριστικό του ελληνικού ιχνηλάτη είναι ο τρόπος εργασίας του, δηλαδή το ότι αγνοεί τα παλιά ίχνη και όταν βρει τα καινούρια και οδηγηθεί σε αδιέξοδο, κάνει το λεγόμενο <<αλώνι>>. Πρόκειται για χαρακτηριστική κίνηση που οδηγεί το σκύλο στο να βρει το μόνο τορό και το γιατάκι του λαγού.













Oι έμπειροι ελληνικοί ιχνηλάτες όταν αφεθούν στο λαγό τόπο συλλέγουν επιλεκτικά ίχνη από διάφορα σημεία κάνοντας <<δειγματοληψία>> βοσκής του λαγού και σε χρόνο ρεκόρ καταφέρνουν να τον ξεφωλιάσουν με την ορμή και αποφασιστικότητα που διαθέτουν.
Ένα από τα βασικά γνωρίσματα του σκυλού αυτού είναι η έκφραση της ουράς του σε κάθε κίνηση- η ουρά είναι σηκωμένη πάνω. Ακόμη και κατά την ιχνηλασία η ουρά είναι σηκωμένη δηλώνοντας σιγουριά και κυριαρχία.

Σε μια αγέλη ελληνικού ιχνηλάτη μπορούν να υπάρξουν προβλήματα επειδή κανένα από τα μελή της δεν αποδέχεται τον δεύτερο ρολό.







Ο ελληνικός ιχνηλάτης είναι ένα περήφανο ζώο το οποίο δεν αποδέχεται τη βάναυση τιμωρία. Σε περίπτωση βάναυσης τιμωρίας, δεν ξεχνά και χρειάζεται χρόνος μέχρι να ξανακερδηθεί η εμπιστοσύνη, προκειμένου να εκτελέσει τις εντολές του αφεντικού του.
Είναι σκύλος που αναγνωρίζει και δείχνει εμπιστοσύνη μόνο σε ένα αφεντικό και είναι καχύποπτος και κρατάει αποστάσεις από οποιονδήποτε άλλο άνθρωπο.








Τα κουτάβια μας!






Οι νέοι Ιχνηλάτες.....





























Oι νέοι ιχνηλάτες εν ώρα εκπαίδευσης





















BINTEO








ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ


***





Τέσσερις γενιές παράδοση! ...Η ουρά ψηλά δηλώνει κυριαρχία... 1 photo, χίλια γαυγίσματα!




ΕΚΘΕΣΗ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑΣ 2008






ΓΙΟΡΤΗ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ








ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ 2008

BINTEO